Kontakt

Film in video klub Maribor

Goriška ulica 2
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 19:00 - 21:00 ure

Kontaktne osebe

Božidar Kunstelj
predsednik
Tel: 041 847 921
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

Iskanje

JUBILEJNA RAZSTAVA FILM IN VIDEO KLUBA MARIBOR, razstava podaljšana do 29.5.2021

71 b

Odprtje razstave – 50 let Film in video kluba Maribor v TC Qlandia -  Supernova

Začetki  mariborskega  Film in video kluba segajo v leto 1970,  ki je  poleg Radomeljskega,  najstarejši filmski klub v Sloveniji.  Takrat je nekaj zagnanih filmskih amaterjev ustanovilo v Fotokino klubu Maribor »filmsko sekcijo«, leta 1974 pa so ustanovili samostojni Kino klub, ki se je  leta 1997  preimenoval v Film in video klub Maribor. Že kmalu po ustanovitvi so bili organizatorji večera,  nato pa tudi  festivala amaterskega filma ter še nekaj festivalov amaterskega dokumentarnega filma FADF MB-Yu. Kar 13 let so bili organizatorji odmevnega  mednarodnega »Toti video  festival«  Maribor. Člani kluba so bili izjemno  ustvarjalni, sodelovali so na mnogih festivalih doma in v tujini ter bili prejemniki številnih  nagrad in tako postali tudi člani   žirij, snemali so za zunanje naročnike in bili mentorji mladim.  Pohvalijo se lahko s številnimi  priznanji, med drugim z zlato plaketo Svetovnega združenja UNICA kot najboljši klub v tedanji Jugoslaviji, pa zlato plaketo Ljudske tehnike Jugoslavije in še bi lahko naštevali.   V vsem tem obdobju se je zvrstilo pet predsednikov kluba. V 90-ih letih  je delovanje  kluba  nekoliko usihalo in le velika ljubezen do amaterskega filma je klub obdržala pri življenju. Takrat je klubu začel predsedovati Božidar Kunstelj, sledilo je najbolj uspešno festivalsko obdobje,  in  prav v jubilejnem letu 2020 je ponovno prevzel  vodenje kluba Kunstelj. Predvsem iz finančnega vidika so pred leti prenehali z zahtevno organizacijo festivalov, zadnjih osem let tako  organizirajo le še klubske revije kratkega filma.

Klub, ki šteje približno 30 aktivnih članov, se lahko pohvali v svojih vrstah z Guinnessovim rekorderjem za nagrajene filme na mednarodnih festivalih, z nekaj manj nagradami pa se   kitijo tudi drugi člani   kluba. V 50-ih  letih njihovega ljubiteljskega ustvarjanja je nastalo na tisoče filmov različnih zvrsti predvsem dokumentarnih, nekaj pa tudi igranih in animiranih, ki so v gibljivi sliki skrbno beležili in dokumentirali dogodke nekega časa, ki se sicer ne bi ohranili. Tudi svečano akademijo in razstavo ob 50 letnici delovanja kluba so načrtovali v letu 2020, kjer bi se ozrli na prehojeno  pot,   zaslužnim članom  podelili priznanja in zavrteli »jagodni izbor filmov«, vendar so zaradi pandemije vse te dogodke bili prisiljeni preložiti na kasnejši čas.

Pa vendar jim je uspelo pred nekaj dnevi v TC Qlandia -  Supernova v Mariboru postaviti pregledno razstavo, posvečeno visokemu jubileju, akademija pa bo še morala počakati.  Kronološko predstavljajo razvoj kluba skozi 50 let v sliki – panoji od ustanoviteljev kluba, filmske sekcije iz katere so izšli tudi filmski režiserji, festivalsko dejavnost od udeležbe na film. festivalih v tujini, festivalih amater. dokumentarnega filma  Totih festivalih Maribor, medklubsko sodelovanje, klubske revije, pedagoško delo z mladimi, aktivnosti zunaj kluba in družabna srečanja članov. Na stotine fotografij iz tega  obdobja sta zbrala in uredila v razstavo Božidar Kunstelj in Gero Angleitner. 

V vitrinah je kronološko razstavljena izjemno zanimiva tehnična  oprema, ki je potrebna za nastanek filma od medijev za zajemanje slike, montažo in ogled filmov (od prvih  video kamer različnih formatov, projektorjev, različnih primerov magnetnega zapisa, trakovi,  DVD…) do najbolj profesionalne  opreme, ki je v rabi danes, v času izjemno napredne tehnologije, ki se je v tej dejavnosti spreminjala tako hitro, da je že skoraj težko slediti napredku.  Pri starejši opremi je zanimiv   Eumig iz leta 1936 in compjuterski eumig, zadnji model iz leta 1982.  Med  eksponati izstopa predelava  eumiga S8 na helikoptersko žarnico. To je bil edini projektor v Jugoslaviji za dvoranske projekcije super 8 filmov, na kar so izjemno ponosni. Predelavo je leta 1986 realiziral pok.   Rudi Jakl ob pomoči ustanovnega člana Andreja Humeka, ki pa že dolga leta živi v Švici.

Eno vitrino so namenili klubskim priznanjem in pokalom, ena pa je posvečena častnemu in zaslužnemu članu kluba, legendarnemu mariborskemu filmarju Franciju Kopiču, ki se je že davno zapisal v knjigo Guinnessovih rekorderjev in danes ima   v svoji zbirki  že 825 mednarodnih nagrad. Pred nedavnim mu je JSKD RS  za vse njegove uspehe podelil eno najvišjih priznanj  - srebrno plaketo.

Ob upoštevanju vseh aktualnih ukrepov NIJZ se je 5. 5. 2021 ob 17 h ob prisotnosti nekaj članov kluba zgodila simbolna otvoritev razstave, kjer sta   častni  filmski trak pridržala najstarejša člana kluba Franci Kopič in Jožica Jakl, prerezal pa ga je sam predsednik, ki se je z ekipo izjemno trudil zahtevne postavitve razstave, ki vas popelje skozi 50 let neprekinjenga delovanja kluba.

 

»Bili so vzponi in padci. Najhuje je bilo v času med film in video ero, ko sem prvič prevzel vodenje kluba in ga rešil pred propadom. Povsod je danes problem s podmladkom, ne samo v našem klubu, povprečna starost članov je namreč 70 let.  Bojim se, da smo s tem častitljivim jubilejem prišli na vrh«, je zaskrbljen aktualni  predsednik kluba Kunstelj, ki je član kluba že 44 let, preživel je nekaj mandatov vodenja kluba in direktorovanje kar nekaj  filmskim festivalom. In kljub Coroni je vsak ponedeljek v klubu, kjer ureja tekoče zadeve in išče nove rešitve, vesel pa bo vsakega novega ljubitelja filmske dejavnosti, ki se bo pridružil klubu. Vabljeni torej k ogledu razstave vse tja do 18. maja 2021 in včlanitvi  v klub, ki ima tudi svojo spletno stran s kontakti.

Pripravila: Anita Kirbiš

Foto: Anita Kirbiš

Maribor, 5. 5. 2021

92 c

120 b

 

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih