Kontakt

Film in video klub Maribor

Pobreška cesta 20
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 18:00 - 22:00 ure

Kontaktne osebe

Herman Novak
predsednik
Tel: 040 167 199
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

 

Iskanje

O klubu

FVK-logoPrvi začetki FILMSKE SEKCIJE segajo v leto 1970 (6.maj), takrat je nekaj zagnanih filmskih amaterjev ustanovilo v Fotokino klubu Maribor filmsko sekcijo. Novembra istega leta so filmski navdušenci brez primernih prostorov in zunanje pomoči organizirali prvi večer amaterskega filma v kinu Gledališče Maribor, na katerem je bil prikazan tudi prvi skupni projekt - Motonauma 70. Že naslednje leto so klubu zaupali organizacijo festivala amaterskega filma v Mariboru. Leta 1972 je bil v Mariboru prirejen prvi festival amaterskega dokumentarnega filma FADF MB-YU. Na festival je prispelo kar 60 filmov iz vseh republik nekdanje Jugoslavije. Zelo uspešni so bili člani kino kluba Maribor, saj so od devetih nagrajenih filmov dobili kar štiri nagrade. Sekcija je vsebinsko in organizacijsko prerasla dosedanjo organiziranost, zato je leta 1974 (junija), prišlo do osamosvojitve in nastanka samostojnega Kino kluba Maribor. Aktivnosti  kluba so se nadeljevale, celo povečale saj so se člani kluba udeleževali medklubskih festivalov v Novem Sadu, Somboru, Ljutomeru, Jesenicah, Beogradu. Člani kluba so v  februarju 1975 leta organizirali tretji FADF. Istega leta so bili nekateri člani izvoljeni v žirije festivalov. Priredili so  A tečaj za kino amaterje, organiziran je bil kinoamaterski krožek na osnovni šoli Angel Besednjak. Leta 1975 so člani sodelovali na festivalih izven meja (Marburg, Trst, Vrba na Koroškem), kjer so dobili medalje in diplome.Kino klub Maribor je leta 1977 posnel dokumentarni film "Maribor nekoč in danes", na 16 mm traku. Film je bil timsko delo, zmontiran traja 28 minut. Film je bil prikazan v prijateljskih mestih Marburg in Szombathely. Leta 1977 smo posneli še filme Gradnja SDH, daljnovoda za 380kv; postaja RTP Maribor in Podlog na 16mm filmu, na 8 mm filmu pa tekmovanje barmanov in peta pivoviada. Istega leta sta osnovni šoli Fram in Zgornja Kungota dobili svojega mentorja za kino krožek.

Vsa leta smo člani pridno delali in ustvarili veliko filmov s katerimi smo se udeleževali filmskih festivalov doma in v tujini. Krog kino amaterjev se je širil, zaslugo za to gre pripisati tudi skrbni vzgoji kadrov in organizaciji tečajev za kinoamaterje, ki so bili nepričakovano dobro obiskani. Na njih so si udeleženci pridobivali znanje o kameri, tehniki snemanja, montaži filma, ozvočenju in pripravi scenarija. Kino klub je leta 1979 prejel od evropskega združenja UNICA zlato plaketo kot najboljši klub v Jugoslaviji. Sledila je še zlata plaketa Ljudske tehnike Jugoslavije in diploma SOAFJ za uspešno delo. Kino klub se je med drugim lotil tudi snemanja za tuje naročnike: Jeklotehno Maribor; Tovarno sladkorja Ormož; Hitro cesto; Inženiring biro; Geološki zavod; Vlak bratstva in enotnosti; Slovenske Konjice; Talis Maribor; občino Maribor…..    
Člani kino kluba Maribor smo od leta 1980 sodelovali skoraj na vseh festivalih amaterskega filma na področju tedanje države Jugoslavije: Pula, Omoljica, Jesenice, Ljutomer, Subotica, Mengeš, Skopje, Zaječar, Bačka Topola, Zagreb, Beogradu. Leta 1982 nam je zveza za tehnično kulturo podelila priznanje za požrtvovalno delo na področju tehnične kulture v Mariboru.Kino podjetje Maribor je leta 1987 ob svoji 40. obletnici, podelilo priznanje Kino klubu Maribor za njegovo delo na področju amaterskega filma.Po letu 1992 se je delovanje v klubu nekoliko umirilo in le trdna volja in velika ljubezen do amaterskega filma je leta 1997 kino klub obudilo iz spanca. Zaradi velikih sprememb na področju filmske tehnike, ko je celuloidni trak zamenjal video trak smo se tudi mi preimenovali v Film in video klub Maribor.Leta 1998 smo organizirali 1.video festival Maribor, Slovenija. Leta 2000 smo festivalu dodali mednarodno razsežnost in ga preimenovali v TOTI - mednarodni video festival Maribor, Slovenija.

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih