Kontakt

Film in video klub Maribor

Goriška ulica 2
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 19:00 - 21:00 ure

Kontaktne osebe

Božidar Kunstelj
predsednik
Tel: 041 847 921
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

Iskanje

O Totem festivalu

»Apel podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor slavo....«
( F. Prešeren)

Zakaj začenjam sestavek o Totem mednarodnem video festivalu s citatom Prešernovega
Apela? Začetki festivalskega dogajanja segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. Takrat so člani Kino kluba Maribor začeli z organizacijo Festivala amaterskega dokumentarnega filma Maribor Jugoslavija (FADF MB YU). Izvedenih jih je bilo šestnajst, od tega je bil deseti edini mednarodni. Po razpadu skupne države pa je usahnil tudi FADF MB YU.

In tu začne podobnost z zgornjim citatom.

Člani Film in video kluba Maribor smo po nekaj letnem premoru začutili potrebo, da svoje delo pokažemo občanom Maribora, Slovenije, Evrope in širnega sveta. Obudili smo idejo o mednarodnem festivalu in v letu 2000 pričeli z organizacijo TOTEGA mednarodnega video festivala nekomercialnega filma. Ker se dogaja v Mariboru, smo mu želeli dodati štajerski pridih. Z znano narečno besedo v naslovu smo začeli z vsakoletnimi pripravami za izvedbo takrat še dokaj neznanega zalogaja. Sestavili smo pravila sodelovanja, imenovali organizacijski odbor in mednarodno žirijo, v kateri so bili trije tuji žiranti in dva žiranta iz Slovenije. Pogoje sodelovanja smo pričeli pošiljati na naslove priznanih ustvarjalcev nekomercialnega filma. Tukaj se nam je obrestovalo dolgoletno sodelovanje na mednarodnih prireditvah in široka mreža poznanstev našega člana Franca Kopiča.

V začetku so filmi prihajali v skromnejšem številu, na 12. festival pa jih je prispelo že 152 iz 25 držav in 6. celin. Toti festival dosega priznanja znanih filmskih ustvarjalcev. Tako so se v naši žiriji zvrstili Karpo Godina, Mako Saiko, Zoran Medved, Prešernov nagrajenec Aljoša Žerjal (I), predsednik koroške video zveze Franz Kaufmann (A), Radek Štipl (CS) član UNICE, Erich Riess direktor mednarodnega festivala iz Ebenseea (A) in drugi priznani filmski ustvarjalci. Kvaliteto organizacije pa je potrdila tudi mednarodna zveza nekomercialnih filmarjev UNICA. Toti festival je eden izmed dvanajstih referenčih, nad katerimi je prevzela tudi pokroviteljstvo.

Ker tudi člani Film in video kluba Maribor bolj ljubimo resnico kakor slavo, želimo z organizacijo in sodelovanjem na Totem festivalu prikazati svojo produkcijo in jo postaviti ob bok filmom, ki prihajajo iz celega sveta s tem pa dobiti potrditev o pravilnem delu v klubu.

Gorazd LOZAR

Oglekte si statistični pregled dosedanjih festivalov.

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih