Kontakt

Film in video klub Maribor

Pobreška cesta 20
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 18:00 - 22:00 ure

Kontaktne osebe

Herman Novak
predsednik
Tel: 040 167 199
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

 

Iskanje

DRUŽABNO SREČANJE MARIBORSKIH FILMARJEV

Slika3

Člani najstarejšega filmskega kluba pri nas, ki je lani beležil pol stoletja svojega delovanja, njihova tedenska srečanja pa je v zadnjem času onemogočala Corona, je v letošnjem letu uspel postaviti jubilejno razstavo,  svečana akademija pa še vedno čaka. Po sproščanju ukrepov, tik pred poletjem, so na podelitev enega od najvišjih priznanj v ljubiteljski kulturi - srebrnega znaka JSKD, v Ljubljano pospremili vidnega in   najbolj ustvarjalnega člana kluba Francija Kopiča.  Uspeli so organizirati tudi klubsko revijo in nekaj rednih ponedeljkovih srečanj.

Pred nedavnim pa so se namesto v klubskih prostorih dobili na družabnem srečanju – pikniku v Jakobskem Dolu, saj je tudi druženje v naravi lahko še kako pomemben del   uspešnega sodelovanja  in obstoja društva. Porazdelili so si zadolžitve in kmalu je zadišalo po jedeh iz žara in pečeni koruzi, kjer sta se spretno sukala predsednik Božidar Kunstelj in  Janko Šneider med tem, ko so ženske z vso vnemo pripravljale zelenjavo. In prišla sta tudi Šikarjeva iz Mediča z nepogrešljivim jerbasom še vročih gibanic za posladek.  

Na srečanju so gostili domačina, edinstvenega raziskovalca zgodovine kraja Jakoba dr. Leona Senčiča, ki je avtor številnih publikacij, v zadnjem času pa je izdal dve knjigi o zgodovinskih znamenitostih kraja. Član film kluba  Janko Šneider pa je bil tisti, ki je finančno podprl obe izdaji, zato je ob tej priložnosti od avtorja prejel izvod knjige s posvetilom. Skupaj so si ogledali nekaj zgodovinskih pomnikov, ki so v samem centru  vasi. Najbolj  jih je navdušila reliefna podoba cesarja Probusa, obstajata samo dve na svetu in  rimski nagrobnik na farni cerkvi, iz katerega je Senčiču s posebnimi metodami edinemu uspelo razbrati celoten zapis.

Po ogledu so se vrnili na »piknik plac«, ki ga je film klubu že drugič prijazno nudil NK Jakob. Mize so se še vedno šibile od dobrot, kljub neznosni vročini je bilo dovolj hladnih pijač in njihovo prešerno druženje je trajalo vse tja do večera, za kar sta se trudila gostitelja Šneiderjeva.  Ker je veliko članov še na dopustu, bodo vajo jeseni še ponovili, so bili navdušeni,  seveda  če bodo epidemiloške razmere to dopuščale.

Pripravila: Anita  Kirbiš, Foto: Anita Kirbiš, Maribor, avgust 2021

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih