Kontakt

Film in video klub Maribor

Goriška ulica 2
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 19:00 - 21:00 ure

Kontaktne osebe

Božidar Kunstelj
predsednik
Tel: 041 847 921
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

Iskanje

PODELILI PRVO PLAKETO »DOKU OKO« – PREJEMNIK FRANC KOPIČ

Franc Kopič – prvi prejemnik plakete »Doku oko«

Slika1

V Mariboru  je od 13. do 19. septembra potekal  10. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. V veliki dvorani Lutkovnega gledališča  je bil prikazan izbor slovenskih in tujih dokumentarnih filmov. Med  prikazanimi filmi so tudi uspešnice, ki so v mednarodnem prostoru požele vrsto nagrad.  V njihovih delavnicah se kalijo novi slovenski dokumentaristi.

Na otvoritvenem festivalskem večeru so   prvič podelili plaketo »Doku oko« in sicer   mariborskemu avtorju Francu Kopiču, ki se je že pred leti zapisal v Guinessovo  knjigo rekordov z  največ   nagrajenimi, v glavnem dokumentarnimi filmi. Sprva je sodeloval na  ljubiteljskih, v zadnjih letih pa le še na profesionalnih filmskih festivalih po vsem svetu in prejel 870 nagrad.  Ob tej priložnosti se je avtor predstavil z izborom filmov, ki so jih predvajali z novim DCP-projektorjem, nakup le tega pa  je financirala MO Maribor.

Maja Malus Azhdari, programska selektorica festivala Dokudoc o nagrajencu: »Franc Kopič ustvarja že pol stoletja. V tem času je nanizal številne kratkometražne dokumentarne filme in prejel zanje zavidljivo število domačih ter mednarodnih nagrad in priznanj. Sicer se predstavlja kot ljubiteljski filmar, a vendar je njegov obsežen opus pred pozabo ohranil svet, ki izginja, s tem pa Kopičevo delo soustvarja neprecenljiv arhiv mesta Maribor in drugih krajev ter ljudi. Kopičeva značajska skromnost in neutrudna ustvarjalna marljivost sta ob budnem filmarskem očesu nedvomno zaslužni za vse njegove dosedanje dosežke in v veliko čast nam je, da ga lahko počastimo tudi na našem festivalu«.

»Nad priznanjem sem izjemno presenečen, saj sem izvedel, da sem prejemnik prve   plakete Doku oko tik pred zdajci. Ker se podelitve  priznanj na mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu ne morem udeležiti osebno, sem toliko bolj srečen, da se je to zgodilo v rodnem Mariboru«, je povedal vidno presenečen in ganjen  Kopič.

Hkrati  je bila to tudi priložnost, da je predsednik mariborskega filmskega kluba, ki je pred nedavnim beležil pol stoletja svojega obstoja,   na kratko predstavil delovanje, kjer zagotovo ne gre prezreti dveh velikih festivalov FADF MB-Yu v letih od 1973 do 1988 in Toti festival od 2000 – 2013, pomemben del katerih je bil tudi Kopič, saj so opravili pionirsko delo na področju ljubiteljskega filma.

Zadnji dan festivalskega dogajanja je bil tudi poklon dokumentarnemu  imenu 2021, ki je letos postal slovenski popotnik Tomo Križnar.

Pripravila: Anita Kirbiš

Foto: Anita Kirbiš

Maribor, 13. september 2021

Slika2

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih