Kontakt

Film in video klub Maribor

Goriška ulica 2
2000 Maribor

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Srečanja so vsak ponedeljek
od 19:00 - 21:00 ure

Kontaktne osebe

Božidar Kunstelj
predsednik
Tel: 041 847 921
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Franc Kopič
Tel: 041 289 696
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kje se nahajamo?

 

Iskanje

FILMSKI USTVARJALEC FRANCI KOPIČ ŽANJE USPEHE Guinessov rekorder z devet sto (900) mednarodnimi filmskimi nagradami

ANITA

                  Franci Kopič in Oto Vrhovnik, »Mb. in saxofon« – 900. nagrada

                                  (priznanje Dubai za najboljši glasbeni film)

Legendarnega mariborskega filmskega ustvarjalca Francija Kopič  se je že pred  leti prijel vzdevek štajerski Hollywoodačan. Njegovo življenje je že od rane mladosti predano in posvečeno kameri in filmu.

Pred nekaj leti upokojenega tekstilnega inžinerja, z  značilno   čepico in četrt stoletja  starim avtomobilom z registrstko tablico »MB film«, ki bo marca letos dopolnil 70 let, zadnje čase manj srečujemo na dogodkih in mestnih ulicah, kar pa še ne pomeni, da ne ustvarja v svojem domačem studiu. Film je njegova največja ljubezen in sedaj, ko je že malo v letih, se bo vrnil k risanemu filmu – računalniški 3D animaciji,  s katerim je tudi začel svoj ustvarjalni filmski opus.   

Lansko leto je zabeležil 50 let ustvarjanja na filmskem področju, bil pa je tudi prejemnik srebrne plakete, ene najvišjih nagrad v ljubiteljski kulturi, ki jo podeljuje JSKD Republike Slovenije.

  

Ves čas nastajajo  njegovi  filmi različnih žanrov od risanih, igranih in dokumentarnih,  s katerimi se je  sprva pojavljal na festivalih ljubiteljskega filma doma in v tujini ter pobiral  različna priznanja in  se tako    že leta 1989   vpisal  v Guinnessovo knjigo rekordov, kjer je še vedno trdno zasindran.  

V zadnjih letih tekmuje le še na profesionalnih filmskih festivalih, ki so mu prinesli tudi največ prestižnih nagrad. Tako se je s svojimi 40-mi avtorskimi  tekmovalnimi filmi pojavil    že v 108 državah  ter  ponesel ime Slovenije in Maribora širom po  svetu. V letu 2021, ki je bilo eno najbolj uspešnih, je prejel nagrado vsak četrti dan.

Eden njegovih zadnjih glasbenih filmov »Maribor in saxofon«, ki je bil posnet v najlepših predelih Maribora,  glasbeni akter pa je zaslužni profesor dunajske akademije za glasbo in upodabljajočo umetnost, saksofonist Oto Vrhovnik, žanje na   festivalih izjemne uspehe. Te  dni je Kopiču prinesel priznanje za najboljši glasbeni film  na festivalu v Združenih arabskih emiratih (Dubai). Priznanje,  ki bo imelo v beri njegov pokalov in priznanj še posebno mesto in bo zapisano z zlatimi črkami, saj gre za njegovo devet stoto (900) nagrado. Čestitamo !

Pripravila: Anita Kirbiš

 Foto: Anita Kirbiš

 Maribor,  30. januar 2022

 

Videogalerija kluba

Videogalerija kluba

Video Herman Novak

herman-play

Video Franc Kopič

Videogalerija Franca Kopiča

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih